štvrtok 26. januára 2012

At the ZOO

Tento týždeň som bola na malom výlete v Zlíne v Českej republike. Prešla som si námestie, park, navštívila ZOO a hvezdáreň, kde sa žiaľ kvôli nočnej hmle nepozorovalo. Keď sme vychádzali z domu, prisahám že na oblohe ešte svietili hviezdičky!
Zoologické záhrady má asi každý rád. Hoci panujú dva názory: zvieratká nemajú prirodzenú slobodu, sú udržiavané a podaktoré aj narodené v zajatí, ľudia ich vyrušujú, vyklopkávajú im na sklo, a chúdence zvery sú potom zmätené, nešťastné a vystresované. Druhý názor schvaľuje existenciu zoologických záhrad s odôvodnením, že až keď ľudia naživo, v reálnej podobe uvidia nejaký ohrozený druh, o ktorom doteraz len nezaujato čítali v novinách, uvedomia si, že to zviera je krásne, dôležité pre zachovanie rovnováhy v prírode, rozkošná malá gorilka sa dotkne ich emócii a možno podporia nejakú wildlife organizáciu. Deťom dá návšteva ZOO omnoho viac, ako nudné články v učebniciach prírodopisu, s fádnymi, malými obrázkami. Vidia napríklad nosorožca v životnej veľkosti a priznám sa, aj ja som bola prekvapená, že nosorožce sú tak obrovské. Vážia ako mikrobus. Zoologické záhrady sa snažia pomáhať a realizovať rôzne wildlife care programy na ochranu a podporu ohrozených druhov. Konkrétne zlínska ZOO prezentovala svoju účasť na programoch záchrany tigra ussurijského, supa, gorily nížinnej, rôznych druhov vtáctva a ďalších ohrozených druhov.
Nafotila som zopár fotiek :)
1. Námestie s radnicou
 2.- 4. Park v centre mesta



A nejaké fotky zo ZOO :)

Najprv zasnežená cesta do ZOO
                                 
Tuleň
Peacocks
                                     
                                             
Mravenčiar s roztomilým sosáčikom :)


Čiernokrké labute z Južnej Ameriky

Panda červená



   :))))
Unesená z krásy a veľkosti žirafiek :)


K ZOO komplexu patrí aj zámok Lešná:




Zlínska ZOO je veľmi zaujímavo riešená, delená na kontinenty podľa pôvodu zvierat. V zime síce boli niektoré zvieratá prevezené do tepla, takže sme videli len časť, ale som spokojná, pretože slony, žirafy a opice boli k dispozícii :) Každopádne sa sem vrátime v lete na celodenný výlet...


Photos by Katie

2 komentáre: