piatok 20. januára 2012

My Travels

Cestovanie je jedna z vecí, ktoré si vždy viem starostlivo naplánovať a maximálne užiť. Navštevovanie miest, poznávacie zájazdy, dovolenky a len také "decision on the spot" výlety su fantastickým spestrením života. A fotky, ktoré vám navždy ostanú... :)
Navštívila som viacero krajín v rámci Európy: susedné krajiny všetky (okrem Ukrajiny), v Poľsku sa mi páčilo mesto Krakow, v Maďarsku som navštívila Budapešť, do ktorej sa v budúcnosti plánujem vrátiť na menší výlet. Taktiež si plánujem lepšie prezrieť Viedeň, lebo rýchla návšteva (a letisko) tohto mesta mi nestačila. Moja prvá dovolenka pri mori bola v Taliansku - destinácia Palmová riviéra, Martinsicuro. V prvom ročníku na gymnáziu som sa zúčastnila zájazdu do Anglicka so zástavkami v Bruseli (Belg.) a Bologne sur Mer (Fr.). Cieľová destinácia bola Londýn, kde sme strávili zhruba 3 dni, navštívili viaceré pamiatky, múzeá, zámok Windsor a samozrejme sme nezabudli na prechádzku v Hyde Parku a po Oxford St.
Počas strednej školy som viackrát navštívila Bulharsko v rámci letnej dovolenky pri mori. Naposledy to bol Kiten, predtým Primorsko a prvýkrát to bolo menšie prímorské mestečko Obzor. Dovolenky v Bulharsku milujem, pretože tá krajina ponúka veľa možností za relatívne nízke ceny. Ubytovanie sa dá zabezpečiť od lacnejších privátov a hotelov až po najdrahšie a luxusnejšie all-inclusive hotely. Platí pravidlo, že čím južnejšia destinácia, tým je lacnejšia (samozrejme nie je to až také priamo úmerné). Severné destinácie ako Zlaté piesky a Slnečné pobrežie navštevujú Nemci, Briti, a Škandinávci, takže aj ceny sú priamo úmerné ich finančným možnostiam, a my študenti zo Slovenska radšej ideme na juh :) Bulharsko odporúčam!
Vo Francúzsku som bola trikrát - raz v Bologne sur Mer, druhá moja návšteva bola počas vysokej školy, kedy sme v rámci exurzie historikov prešli takmer celú severnú Normandiu (Compiegne, Rouen, Reims, Caen, Omaha Beach a zámok Mont-St-Michel) a Paríž, z ktorého som bola očarená. Mám ho tiež na zozname miest, kde sa bezpodmienečne musím vrátiť a preskúmať ho lepšie, lebo počas 10 hodín, ktoré sme mali na rozchod, sme stihli vystáť frontu na Eiffela, prebehnúť miestnu tržnicu kde predávali rôzne potraviny, čerstvé ryby a morské príšerky, koreniny, bylinky, syry, zeleninu...  prejsť cez celú Avenue de Champs-Elysees, odfotiť si butik Louisa Vuittona a samozrejme ho aj navštíviť :) , stihli sme prejsť cez Place de la Concorde až do Louvre, a potom s neustálym pohľadom na hodinky, aby sme neprišli na miesto zrazu neskoro, sme utekali ku chrámu Notre Dame. Samozrejme, rýchle nákupy suvenírov (áno, tie malé prívesky na kľúče v tvare Eiffelky) za posledné eurá sme nemohli vynechať.
Moja tretia návšteva Francúzska bolo mesto Lyon, kam sme sa s kamarátkou vybrali po dohode typu: "Poďme  za Nikolou do Lyonu" - "Dobre, idem pozrieť letenky". Naša spolužiačka Nikola tam pracovala cez leto ako au-pair, a chceli sme využiť možnosť ubytovania a návštevy druhého najväčšieho mesta vo Francúzsku. Strávili sme tam 4 magické dni a prešli z jedného konca mesta na druhý, z tretieho na štvrtý.

Leto 2011 som strávila so 4 kamarátkami v USA, v Pennsylvanii, kde sme pracovali v zábavnom parku Dorney Park&Wildwater Kingdom v meste Allentown. Počas troch mesiacov sme sa boli pozrieť do New Jersey (Atlantic City), Washingtonu DC, Marylandu (Ocean City), Philadelphie, a samozrejme sme nemohli vynechať niekoľkodňové kultúrne, nákupné a oddychové vyžitie v New York City. Nebudem spomínať pamiatky a typické sights, tie každý pozná. V New Yorku bolo jednoducho úžasne. Hlučne, farebne, neónovo (Times Sq), módne (Soho), burzovo (Financial District), pokojne a športovo (Central Park) umelecky (Theater District), špinavo (NYC Subway), nákupne (5th Ave).... a ešte všelijako inak. NY je skrátka zmes všetkých pocitov a dojmov, aké môžte zažiť pri návšteve takého kozmopolitného city.

Čo sa týka mojich cestovateľských plánov do budúcnosti, rada by som navštívila tie spomínané mestá z pomyselného zoznamu, plus: Japonsko, Californiu a Floridu, ani Austráliou by som nepohrdla. Z takých reálnejších cestovateľských zámerov je určite Francúzsko (Strasbourg) a nejaká príjemná destinácia na letné šantenie pri mori ;)
Nech sa páči, some photos:
                                         Bulharsko: Kiten
 Bulharsko Primorsko (medúzy v mori, vyzerajú malinké, ale boli to riadne obrovské zvery :D )
                                         Kiten
                                          Kiten

Fotky z Francúzska: 
                                         Omaha Beach (sev. Normandia)
                                          Le Mont-St.-Michel
                                                   Treba popis? :)
                                          Louvre.
Cintorín amerických vojakov, ktorí sa vylodili v Normandii a padli v boji počas 2. sv. vojny

Fotky z USA pridám v samostatnom poste.
Have a nice day :)

Photos: by Katie

2 komentáre:

  1. vylodění v Normandii neboli den D bylo za druhé světové. Konkrétně 6.6.44 :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jezis, jasne... poplietlo ma to, lebo pocas tohto vyletu sme navstivili aj pamiatky z prvej svetovej (les v Compiegne, kde bol podpisany mier), tak som to zle napisala... dakujem za opravu :))

      Odstrániť